De eerste steen.

Is wel een hele mooie. In 2001 zijn we gestart met ons architectenbureau. Een duidelijke visie, vooral bouwen met glas, veel glas, en daar is een staalconstructie voor nodig.

Nog altijd zijn we van mening dat op deze manier bouwen een hoop voordelen heeft. De precisie van het ontwerp zie je terug in het eindresultaat, er kan meer rekening gehouden worden met het daglicht, en dat is nu eenmaal voor ieders gezondheid een pre.

Moedige opdrachtgever.

Dus, bakstenen, dat is/was meer iets voor de traditionele bouw, daar stapelen ze stenen.

Totdat… We de opdrachtgever ontmoetten die graag een pand wilde met steen, maar dan wel graag met de signatuur van COURAGE, gebruik makend van de hedendaagse kennis van het bouwen. Dat is een uitdaging die we natuurlijk graag zijn aangegaan.

Petersen Tegl.

De steen, volledig handgemaakt in een bijzondere afmeting en met een eigen unieke kleur vormt de buitenwand van het pand waar o.a. Echte Bakker Keurhorst zich heeft gevestigd.

De eerste steen… dat zal zeker niet de laatste zijn.

Klassiek vs. modern.

‘Ik hou van klassieke architectuur in baksteen, en toch heb ik gehoord dat ik bij jullie moet zijn.’ Met deze woorden kwam deze moedige opdrachtgever naar ons toe. Op een bijzondere locatie in het centrum van Apeldoorn lag al jaren een braakliggend terrein.

Op de hoek van de Asselsestraat / Roggestraat lag de uitgelezen kans om een nieuwbouw te realiseren voor Echte Bakker Keurhorst i.c.m. een aantal luxe appartementen.

Een combinatie van klassieke en moderne materialen.

Brood – Brick – Brink.

De kleur van het brood is inspiratie geweest voor het metselwerk, ‘meel-geel’. I.c.m. de gele trottoirs gaat deze kleurstelling ondanks de veelal rode panden goed op in zijn omgeving. De markante boom op de hoek van het perceel vraagt om lucht en ruimte. Door het pand terug te plaatsen t.o.v. de Asselsestraat ontstaat een pleintje met terras aan de voorzijde.

Zichtbaarheid in en door de bakkerij waren vanaf het begin uitgangspunt. Door 3 gesloten blokken los achter elkaar te plaatsen, ontstaat een heldere compositie, waar via grote glazen vitrines zicht is in de bakkerij en op de verdieping dakterrassen ontstaan voor de appartementen.

Bakkerij.

In het eerste van de 3 gebouwblokken bevindt zich de bakkerswinkel. Een bijzondere ruimte, 6m hoog voorzien van een prachtig winkelinterieur. Vanuit de winkel is direct zicht in de bakkerij. Via grote glazen vitrines is tevens vanaf de straat zicht op de productieruimtes.

Appartementen.

Op de verdieping bevinden zich twee royale appartementen. Daglicht en privacy maken het ontwerp. Twee grote dakterrassen op het zuiden geven een ruimtelijke en luxe beleving in de binnenstad. Via het westen komt het avondlicht op het dakterras en in de appartementen en is tevens zicht op de straat.

De leefruimtes zijn volledig op de dakterrassen georiënteerd. Aan de noordzijde van de appartementen zitten de slaapkamers, welke via het dak worden voorzien van daglicht. Hiermee ontstaat een aangenaam en bijzonder binnenklimaat en tevens zeer veel privacy.

Techniek.

Het gebouw dat vooraf volledig is geëngineerd, is gemaakt in een hybride constructie. Een optimale combinatie van het kalkzandsteen en beton met hun massa in de onderbouw en de lichtgewicht staalconstructie in de bovenbouw. Hiermee zijn grote overspanningen haalbaar, maar ook technische eisen zoals geluidsoverlast en brandcompartimentering goed gewaarborgd.

De voorgevel van de bakkerij is een combinatie van Jumbo glaspanelen van 6m hoog en 8 te openen deurvleugels. Het terras loopt van binnen in de winkel door naar buiten.

Kennismaking met de metselaars.

Vader en zoon de Vries komen elke morgen samen uit Ureterp in Friesland naar Apeldoorn. Zeker geen stugge Friezen, maar mannen met passie voor hun vak. No-nonsense zouden we kunnen zeggen. Op de vraag wat de drijfveer voor vader Johan Arnold is om dit ambacht uit te voeren antwoordt hij stellig:” ik werk voor het geld”. Dat hij dit bedoelt met een vette knipoog mag duidelijk zijn als je even toekijkt hoe er gewerkt wordt.

Met veel precisie legt zoon Ronald Jeroen de stenen uit in een speciaal verband dat is uitgedacht door pa. “Natuurlijk” zegt Ronald Jeroen, ”ik ben zijn knecht en hij is de baas in dit werk.” De Vries sr. heeft vooraf het werk bekeken, daarna een stuk muur opgetrokken om zo een speciaal verband op te zetten. Dat er geen repetitie te zien mag zijn in het wild verband, daar zijn beide heren het over eens. Verder valt op dat er netjes gewerkt wordt. Er is nauwelijks snij-afval en middels zelfbedachte plankjes wordt het te veel aan specie opgevangen om de onderste lagen niet vuil te maken. Echt schoon metselwerk dus.

“De voeg is minstens zo belangrijk, het maakt de muur toch af.” zegt pa. Dat is wellicht iets om een volgende keer anders te doen. Door het cement vooraf op kleur te mengen en direct tijdens het metselen te kunnen voegen voorkom je de kans op vlekken. Het vakmanschap gaat over van vader op zoon. Zij zijn altijd op zoek naar mooi en uniek metselwerk, creatief maar met gezond verstand. Inmiddels werken de mannen al 22 jaar samen als een geoliede machine. Ze hebben aan een half woord genoeg.

Meer enthousiasme en inspiratie? Kijk op Creations.