Freude am Fahren.

BMW = Freude am Fahren

Freude = Emotie…. Emotie door geluid. Emotie door vibraties. Emotie door verwachtingen waar te maken.

Fahren = reizen, ontdekken, ontmoeten, uitdagen, uithouden, maar vooral…GAAAAAAAANNN’ !!

Boxer-power.

Na een Japanse 4-cilinder, een Engelse 3-cilinder en een Italiaanse 2-cilinder gereden te hebben werd het tijd voor ander karakter…een Duitse twin…een boxer Twin.
De één noemt een Boxer-twin een Guzzi met hangtieten, de ander een natte scheten motor, voor mij is een Boxer-Twin eenvoudigweg een heerlijk jaloers makend stuk gereedschap.
Doet alles wat en wanneer ‘ie het moet doen, nooit in de steeklatend. Net een Leatherman Multitool op wielen.

 

From BOX to BIKE.

Wat hebben de architectuur van de SIMAKO-BDM Elst en twee customs R9T’s gemeenschappelijk? Ogenschijnlijk niets, maar in dit geval wel, n.l. architect en designer Lars Courage.
De tevredenheid van het ontwerpen en begeleiden van de nieuwbouw in Elst deed de directie van Simako besluiten om diens architect uit te dagen een BMW R9T te restylen.

‘Supergraag’, dacht Lars ‘architecten-eigenwijs’, maar dan doen we er niet één, maar het meteen goed en doen we er twee! Face-off !!

Motorarchitectuur.

‘Een strakke doos met zo min mogelijk frutsels gerealiseerd tegen een strak budget’, dat is in één zin de opdracht die COURAGE architecten meekreeg bij het ontwerpen van de nieuwe showroom annex werkplaats voor Simako-BDM.
Door budget niet aan gevelversiering te verspillen, maar juist te investeren in het visueel verbinden van de showroom met de werkplaats, alsmede werkplaats vanaf de parkeerplaats direct naast de entree zichtbaar te maken worden onze ‘stalen rossen’ zichtbaar.
Deze zichtbaarheid heeft veel betekenis voor bezoekers met een motorhart. Tevens worden de monteurs een keertje zichtbaar. Niets meer wegstoppen, maar het hart van Simako in beeld. Face-to-Face.

Voor de monteurs, verkopers en bezoekers is de nieuwbouw van binnen naar buiten ontwikkeld. Veel daglicht in de showroom en werkplaats door de glasgevels, maar zeker ook door de daglichtlenzen in het dak. Dat deze no-nonsense goed aan komt, bleek o.a. aan het feit dat Simako-BDM als een van drie dealers in Europa geselecteerd is als premium concept store voor de nieuwe R18. Het vertrouwen dat SIMAKO-BDM in COURAGE had is bevestigd in de opdracht aan ons of wij naast architectuur ook ‘motorarchitectuur’ zouden willen overwegen.

Het antwoord was een gepassioneerde JA! De opdracht aan Lars Courage om een BMW R9T te customizen ‘zonder de zaag erin’ was feit. Maar Lars zou Lars niet zijn, als hij als eigenwijze architect niet om één, maar juist twéé R9T’s vroeg….aanschouw het resultaat.

Built, not bought.

Een motor customizen kan je op verschillenden manieren aanpakken’, weet Courage. ‘Je kunt naar analogie van architectuur kiezen voor een radicale aanpak met extreem dure componenten. Dat is geen kunst, maar een kwestie van voldoende budget. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een zo clean and slick mogelijke benadering. Ik wil met minimale middelen en ingrepen een maximaal effect sorteren. Inderdaad, net zoals ik mijn vak als architect benader.’

Daar komt bij dat Courage bij customizenontworpen imperfectie’ nastreeft. ‘Het gaat om handwerk en dat moet niet 100 procent perfect zijn. Als je het te perfect wilt maken, wordt het te ‘glad’ of ‘stick’ en verliest een ontwerp zijn eigenheid. In ambachtelijk handwerk zit namelijk altijd een kleine imperfectie, hand van de meester en juist zo’n ‘weeffoutje’ geeft een handgemaakte motorfiets (of architectuur) iets menselijks. Als je dat niet kunt waarderen, moet je een motor af fabriek kopen. ‘Built, not bought’ dus.’

Beide R9T’s inclusief de SIMAKO-BDM directie werden vervolgens in de woonkamer van Lars en Christa ‘afgeleverd’. Onder het genot van pizza en bier werd het door Lars bedachte concept idee aan Koen, Tim en hoofd werkplaats Mike gepresenteerd.
Wie zei dat liefde niet door de maag gaat….?

The Scene.

Waar vindt je je inspiratie? Voor een merk dat zichzelf verkoopt is de noodzaak om je te onderscheiden in originaliteit geen onderdeel van het standaard DNA. Derhalve kunnen vreemde ogen dwingen, in dit geval de ogen van Lars. Door zijn ervaringen en inspiraties van zijn reizen naar o.a. het Ace Cafe in London en Luzern, Sprint-Custom-meet Glemseck 101 in Leonberg, The Bikeshed in London was the Scene duidelijk. Pure & Crafted…. De R9T Urban GS en de R9T Classic Racer… Same but Different.

Face/Off.

Net als bij de SIMAKO-BDM nieuwbouw in Elst en zijn eerder verbouwde Yamaha MT01 bereikte Courage ook bij deze twee motoren met minimale middelen een maximaal effect. ‘Wat ik gedaan heb, is kijken naar wat je voorhanden hebt. Zo ontdek je wat de lijn is van die machine. Vervolgens vraag je je af wat je met lichte ingrepen kunt bereiken. Op een gegeven moment ontdek je dan wat een soort surplus is van wat het ontwerp zou kunnen zijn. Ik heb, volgens afspraak met Simako, nergens de zaag in gezet, maar door eenvoudige zaken als het kleurenspel, de uitlaat, de luchtfilters, de kleurstelling aan te passen en componenten uit te wisselen er een brute machine van weten te maken. De crux zat ‘m in het wisselen van de identiteit,  net als de gelijknamige film ‘Face/Off’, van racekontje en het offroadrekje. Zo ontstonden de gelimiteerde one off’s R9T DREKRACER en R9T ReiseRenneR. 

BMW R9T – DREKRACER.

R9T URBAN GS

GS, Gelände und Straße….iets zegt mij…Gelände is door de modder, de drek. Straße op een Boxer is gas erop…
Wacht even…Drek en gas erop?? DREK+RACER is feit. Dan heb je geen rood duozadel of solozadel met bagage rekje meer nodig, maar een rugzakje waar minimaal benodigde spullen in meegenomen kunnen worden. Duozadel eraf, racekontje van de Classic Racer erop… dan over de paden, door de drek zo snel mogelijk van A naar B in een ‘rechte lijn’. VRAAAAAAAPPPPP

BMW R9T – ReiseRenneR.

R9T CLASSIC RACER

In mijn jeugd zag ik, op vakantie gaand met mijn ouders in de jaren 70, vaak standaardmotoren verbouwd tot racer, voorzien van ombouwers als Rickmankuipen, clipons, M-sturen, Marshall uitlaten. Stoer, laag hangend, maar met een bult bagage achterop. Zuid Europa was voor deze die-hards lust en leven. Op weg naar de TT Ilse of Man of de Bol d’Or races of op vakantie naar zonnige oorden met tent en bagage achterop. Echte bikkels. Not guts, no glory!

De BMW R9T ReiseRenneR is een ode aan deze periode van het pure rijden op racers, maar wel met bagage. De huidige racers zijn zo minimalistisch, of zeg zonder enige bagage mogelijkheden, dat deze groep stilaan verdwijnt. Maar ze zijn er nog, vandaag de dag: de mannen EN vrouwen die van puur motor genot houden.
Vandaar als inspiratie voor de purist het optionele solozadel en bagagerekje van de R9T Urban GS als Reis kit voor de RaceR.

Lang leve verkrampte polsen, pijn in je reet, natte regenpakken en hete tentjes.

The build.

In directe samenwerking met het team van SIMAKO-BDM werd concept omgezet in realiteit. Schetsen, overleg, demonteren, nieuwe spullen bestellen, naar de poedercoater, naar de spuiter, striping en stickers maken, old school testen met crepetape en vuilniszakken werden de machines van standaard ‘brave’ machines getransformeerd tot twee unieke beesten met echt een eigen karakter. Puur en specifiek. Net als bij de architectuur van COURAGE, je valt er voor of niet. Het design is opvallend en compromisloos.

Dank voor een fantastische hands-on samenwerking Tim, Mike en Michael. Dank voor het vertrouwen Koen, Wilco en Tim…..op  naar een volgende uitdaging!

Pure and Crafted.

Dit bijzondere event, door de BMW fabriek uit Berlijn georganiseerd, is in 2019 voor de eerste keer buiten Berlijn ‘nach Deutscher Gründlichkeit veranstaltet’. Amsterdam werd de eerste niet Duitse Pure & Crafted locatie.
Tijdens dit event zijn de DREKracer en ReiseRenneR aan het publiek getoond.

Meer enthousiasme en inspiratie? Kijk op Creations.