Hout.

De expeditie- en opslaghal van Breustedt Chemie op bedrijventerrein De Ecofactorij in Apeldoorn heeft een houten constructie. Niet alleen vanuit het oogpunt van duurzaamheid, maar vooral vanwege brandveiligheidseisen en de natuurlijke resistentie van hout tegen chemische stoffen.

Duurzaam.

Een chemisch bedrijf op een groen bedrijventerrein lijkt een vreemde eend in de bijt, maar Breustedt realiseert heel milieubewust een duurzaam pand. Zo wordt het regenwater opgevangen en gezuiverd, heeft het gebouw onder meer een WTW-unit (Warmte Terug Win-unit) en een warmtepomp-installatie.

Staal.

Het kantoor heeft de gewenste uitstraling gekregen door een ranke, zichtbare, stalen constructie. Het bedrijfspand van Breustedt bestaat zo als het ware uit drie afzonderlijke gebouwen die tegen elkaar zijn gebouwd.

Transparantie.

Door het gebruik van veel glas in de gevel, wil het bedrijf transparantie tonen en uitstralen dat chemie niet ‘vies en verdacht’ is maar ook ‘groen en sexy’ kan zijn. De meest opvallende duurzame maatregel is het losplatform op het dak, waar vrachtwagens via het vrije valprincipe hun lading rechtstreeks in de opslagtanks kunnen storten. Gebruik maken van de zwaartekracht spaart energieverbruik door pompinstallaties uit. Vanwege de belasting van het dak door remmende en draaiende vrachtwagens heeft de afvalhal een betonnen constructie gekregen.

Licht doet (be)leven.

Licht doet beleven. Tot nu toe hebben wij ons hoofdzakelijk bezig gehouden met de kwaliteit van het daglicht. Minstens zo belangrijk is de rol van het kunstlicht.

Beiden hebben te maken met functionaliteit en met afhankelijkheid van daglicht toetreding. Enkel hal B en de achterzijde van hal A zijn (grotendeels) verstoken van daglicht. De rest van de gebouwdelen krijgen door het jaar meer dan voldoende daglicht. Dus hebben we wel kunstlicht nodig? Ja, natuurlijk! Sfeer bepaalt het welbevinden van de gebruikers. Begrijpt iedereen het doel van licht? Nee, maar als het goed klopt voelt het goed zonder dat men het hoeft te kunnen benoemen. Glimlach op het gezicht en fluitend door het pand….dan klopt het voor ons.

De seizoenswisselingen hebben tot gevolg dat wij een deel van de ‘donkere dagen’ kunstlicht nodig hebben. Voor de industriehallen, terrein en rijdek functioneel maar wel overwogen geplaatst. Immers ook hier geldt dat licht maakt en breekt het gebruik en aanzicht van het gebouw. Voor het kantoor deel wordt hierin echter meer nadruk verlangd. We willen zeker voorkomen dat het ‘zoveelste’ kantoorgebouw gebouwd wordt met rijen aan ‘landingsbaan spots’ aan het plafond verschijnen.

Constructie.

De expeditie- en opslaghal is zorgvuldig geconstrueerd uit beton, een materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en stevigheid. Deze keuze is niet alleen gebaseerd op de structurele vereisten, maar ook op de noodzaak om de producten veilig op te slaan en te verwerken.

De opslag van chemicaliën vraagt om speciale aandacht voor veiligheid en bestendigheid tegen corrosie. Om deze reden is hout gebruikt voor de opslagfaciliteiten. Hout biedt niet alleen een natuurlijke weerstand tegen chemische stoffen, maar voldoet ook aan strenge brandveiligheidseisen, wat essentieel is voor een bedrijf als Breustedt Chemie.

Terwijl beton en hout de functionele aspecten van het gebouw benadrukken, is voor het kantoorgedeelte staal gekozen. Dit materiaal combineert utiliteit met een esthetisch ontwerp, waardoor een inspirerende werkomgeving ontstaat voor de medewerkers van Breustedt Chemie.

Meer enthousiasme en inspiratie? Kijk op Creations.