Anne Sophie en Peter, een 3e generatie camping eigenaren.
En wat voor eigenaren! Met een volle bak lef en overtuiging hebben zij het weer voor elkaar:
De Kleine Wolf in Stegeren is wederom Camping van het Jaar (2024).
Dat wordt je enkel als je als familie één heldere en consistente visie uitdraagt.
’Wij blijven investeren in de wensen van de gasten, dat is onze kracht en aan de top blijven is onze ambitie’, aldus dit jonge ambitieuze echtpaar.
‘Wij geloven dat het echte kampeergevoel in de kleine dingen zit: een speciale verrassing, de glimlach op het gezicht van je kinderen en de tijd voor jezelf.’
‘Wij pakken deze kleine dingen groots aan en dat maakt ons uniek.’
Één van de signalen uit de markt, deels voorkomend uit de nieuwe behoeften vanuit Covid, omvatte de vraag naar meer individuele sanitaire luxe.
Zij klopten bij als familiebedrijf aan bij familiebedrijf COURAGE, waar Jan-Laurens (als neef van Anne Sophie) samen met Lars, de uitdaging graag aangingen om ze te verrassen met een gevoel van luxe ‘die je thuis ook zou willen hebben’.
Inspiratie.
Elke opgave start met de zoektocht naar ‘de vraag achter de vraag’. Daar is dit project geen uitzondering op, eerder de bevestiging. Een standaard sanitaire unit kopen is een keuze uit velen, maar specifieke wensen verwerken is vragen om een persoonlijke special.
Zoals Anne Sophie en Peter al vermeldden ‘wij pakken kleine dingen groot(s) aan’. De waarom-vraag komt voort uit nieuwe (behoefte) ontwikkelingen en de vraag vanuit de recreatiemarkt. In deze bijzondere (Covid) tijd, is de wens naar ontspanning groter dan ooit. Ook de vraag naar individualiteit en veiligheid. De genoemde ‘aandacht voor het kleine’ daagde ons uit.
Hoe kunnen we een verrassende, goede en repeteerbare prefab unit maken? Één die zowel een goed functioneel en sanitair gebruik kent, maar ook onderhoud technisch gemakkelijk toegankelijk en vooral hygiënisch goed te onderhouden is?
We zochten duidelijk naar een unit die buiten op afstand en binnen qua licht en tactiliteit uitdaagt en verleidt om te mogen gebruiken. Dat is wat we wilden!
Geïnspireerd door de industriële prefab gedachte als die van de T-Ford kozen we als basis voor de zeer bruikbare 20Ft HQ zeecontainer.
Gebaseerd op de door Italiaanse industrieel ontwerper Joe Colombo ingenieus ogenschijnlijk eenvoudige en compact ontworpen B-line Bobby B33 Trolly wagen uit 1970 wilden we van binnen en buiten een helder eenvoudig design, uitdagend in gebruik en uniek in ervaring.
Stoer, fris en warm in één geheel.
In het groen.
Geen verankerd ontwerp zonder een terdege bezoek aan de locatie. Hoe draait het zon? Welk licht bereikt de plek en zijn er bomen die zicht en of licht hinder veroorzaken? Is er een groene bos coulisse achter de locatie van de units? Hoe kom ik aanrijden en hoe dichtbij of veraf liggen deze units ten opzichte van de standplaatsen? Hoe sluit ik de water en electra infrastructuur aan? Allemaal vragen die eerst getackeld moeten worden, alvorens gestart kan worden met het ontwerp proces.
Design (& Build).
Van A naar B naar … Z.
Elke product ontstaat vanuit een creatief proces. Nadat we de locatie bezocht hebben, starten we als ontwerpers met een zoektocht naar referentiebeelden die, in dit geval, het besproken gevoel met Anne Sophie en Peter omvatten.
Daarna (h)eerlijk Old Skool’-vlammen met handschetsen. In deze fase testen we de eerste idee aanzetten en verkennen we de reactie van klanten en marktpartijen. Het voordeel van deze handschetsfase is dat gedurende deze fase het schetsmodel en idee rijpt en evolueert.
In de schetsontwikkeling testen we zaken vaak gaanderweg semi-definitief uit. Deze werkmethodiek is als het ware nog vloeibaar. Je kunt hier aannamen doen, zonder dat alles bedacht en uitgeëngineerd is. Niet alle bouten, moeren, gasafmetinge, lasnaden, electra en installatie dienen al definitief te zijn. Wel dient de consequentie van onderlinge afhankelijkheden in deze fase schetsmatig verkend te worden. Zodra deze eerste verkenning positief afgesloten wordt, starten we met de eerste vertaling van schets naar digitaal (3D) model.
Testen, vormgeven, testen, aangepast vormgeven….en verder en verder fijn slijpen totdat er een productie rijp concept ligt. Uiteindelijk rolt er een model uit waarbij design, techniek en kosten in balans staan.
Als ontwerpers streven we altijd naar een ‘Keep It Simple’ model. Ontdoe het ontwerp van onnodige franje en maak het eenvoudig en tijdloos.
Zodra de klant aangenaam verrast en overtuigd is van de kwalitiet van het ontwerp, start de zoektocht naar de juiste uitvoeringspartij. Design gaat over in Build!
Look ’n Feel = Tease ’n Please.
Ontwerpen betekent voor COURAGE het vormgeven van het verlangen van de klant. Waardoor wordt het verlangen bepaald? Door de vorm? Door de originele verrassende materiaalkeuze? Details? Producten? Kleurgebruik? (Ver)licht(ing)? Zeg het maar! Volgens ons bestaan goede ontwerpen uit een aandacht voor het persoonlijk, uit een aandacht voor balans en eenvoud, uit een juiste ingetogen kleur en materiaalkeuze, maar boven alles in het kloppend krijgen tot in het detail van de vertaling van concept naar gereed product.
Hoe ervaart de gebruiker deze ruimte van binnen naar buiten? Welke ervaringen neemt hij mee van thuis? Een holistische schaal benadering van groot naar klein. Van het kleinste detail naar het grote geheel als overzicht van de unit op de camping.
We wilden verrassen en uitdagen. Hoe kunnen wij de bezoeker nieuwe ervaringen en herinneringen meegeven en hoe wordt hij jaloersmakend verrast bij gebruik van of bij binnenkomst van deze Kleine Wolf Sanitair Unit? Ingetogen zwart met houten lamellen aan de buitenzijde zorgt voor een ondergeschikte ingetogen presentatiewijze. Open de deur van de unit en aanschouw de witte rust met hout kleurige hout warmte. Een afwezigheid van te veel onbeduidende details. Eenvoud, mooie producten en veel mooi licht.
Door in de ene toilet-/douche helft de vloer, wanden, plafond en producten volledig in wit te ontwerpen ontstaat een fris hard contrast en scheidingslijn naar het naastgelegen in warme houttonen gedekte droge deel. Deze overgang wordt benadrukt door een messcherpe LED-lijn in plafond en wanden.
Ondersteund met prachtige producten wordt van douchekop tot kledinghaakje met veel aandacht en liefde deze unit vorm gegeven.
Een aanvullende verrassing ontstaat wanneer de douche betreedt wordt en de douche aangaat op een juiste zonnige dag ontstaat een daglichtschouwspel tussen zonnestralen door de daklichten en doucheregen met een regenboog als onverwacht cadeau. De Kleine Wolf Sanitair Unit heeft binnen in twee gezichten: een daggezicht (met daglicht) en en een nacht met prachtig uitgelicht kunstlicht. Twee voor de prijs van één.
Een obaide van sanitaire luxe en weldaad. Heerlijk!
(Design &) Build.
De zorg voor COURAGE ligt dus in de bewaking van het creatieve design proces via een strak engineering traject, naar het beoogde eindproduct. Dit is communicatie! En juist daar zit voor ons buro de grootste uitdaging.
Hoe vinden we de juiste partner? Er zijn vele partijen die beweren dat ze zeecontainers kunnen verbouwen, er zijn minder partijen die het ook echt doen, er zijn er nog minder die het goed doen, nog minder die dan bereid zijn het betaalbaar te doen….om uit eindelijk de juiste partij te vinden specifiek voor deze klant, voor deze opgave. De mannen van Zeecontainerwoning.nl van Niek Jansen in Dalfsen bleken de juiste partij.
Door intensief overleg tussen klant, bouwer en COURAGE zijn ontwerp en uitvoering optimaal op elkaar afgestemd. Een heldere en open communicatie in wat je afspreekt en wat je dient na te komen is ‘key’ naar succes. De opgehaalde ‘INPUT’ in de vorm van wensen, technische haalbaarheid en (financiële) mogelijkheden zijn vertaald in een ‘OUTPUT’ middels een interdisciplinair en geïnteresseerd 3D-BIM Model onderbouwd. Deze dient als routeboek voor een zo optimaal verlopende inkoop, verbouw en productie van deze units.
Het bezoeken van het bouwproces met de klant geeft allen, maar met name de klant zelf, nog meer inzicht in de na te streven en te behalen kwaliteit. Bouwen is prototypisch. Dit seriematige project start hier dan ook niet anders dan met een éérste model alvorens nummer twee, drie en vier vervolgd worden. Het gemak van optimaliseren van uitvoeringskeuzes wordt bij deze eerste getest, om voor de vervolg units geoptimaliseerd door te kunnen voeren.
Het bouwproces is op dit moment in volle gang, de dagen beginnen te lengen, de vogels kwetteren eerder op de dag, de eerste vakantiekriebels 2022 worden gevoeld, de deadline komt met rasse schreden dichterbij.
Zet ‘m op Niek en team! Wellicht ben je erna toe aan vakantie. Wij weten dan nog wel een leuke camping dichtbij… 🙂
proces, bouwkundige tekeningen, uitvoering