DUTCH DAYLIGHT - doelstelling.

De Stichting Dutch Daylight kent zijn oorsprong in de naam Stichting Living Daylights, opgericht door Atto Harsta en Ed Melet in 2004.
Het doel is het bevorderen van daglichtbewustzijn in de gebouwde omgeving en regelgeving in het belang van de gezondheid van de mens die in deze gebouwde omgeving woont en werkt. Dutch Daylight is het daglichtkennisplatform en -schakel tussen architecten, onderwijs, overheid, opdrachtgevende markt en producenten. Uit al deze categorien is men bereid financieel partner te worden met als doel de belangen van daglicht te steunen door kennis en kunde te delen. Op deze manier kunnen belangstellenden inspiratie opdoen en met kennis en referentieprojecten anderen overtuigen van het gebruik van daglicht.

Sinds 2018 zijn naam en logo aangepast om de verwarring met dhr. J.Bond en diens gelijknamige film te voorkomen en een frisse eigentijdse uitstraling te verkrijgen.

Lars Courage - daglicht enthousiast.

Daglicht passie is zijn deel sinds zijn vroege jeugd. De ontwerpen van COURAGE gebruiken daglicht altijd als vertrekpunt, ongeacht de opgave. Altijd van binnen naar buiten, altijd het belang van de bewoner c.q. gebruiker in toepassing en gezondheid voorop.

Na illustere collegae architecten als Bjarne Mastenbroek (2004 – 2007), Paul de Ruiter (2008 – 2011) en Ronald Schleurholts (2011 – 2015), was Lars Courage (2015 – 2023) de 4e voorzitter van Dutch Daylight. Zoals hij zelf aangeeft is zijn ‘onbewust bekwaamheid’ na het winnen van de Dutch Daylight Award 2012 omgezet in ‘bewust bekwaam’. Eerst als jurylid, vervolgens als bestuurslid, sinds 2015 als voorzitter. Lars en zijn collega bestuursleden zoeken gepassioneerd naar mogelijkheden om kennis en ervaring op het gebied van daglicht toepassing in het belang van gezondheid breed te verdelen. Dutch Daylight werkt samen met het NEN-instituut in Delft om de nieuwe daglichtnorm NEN 17037 vorm te geven.
Zijn netwerk zet hij in om partijen te enthousiasmeren, aan te laten haken. Sinds 2018 investeert Dutch Daylight tevens in samenwerking met de NSVV, de kunstlichtwereld. Erkenning van elkaars belang en bijdrage in het geheel als zodanig.

Dutch Daylight - partnership.

Geen stichting (zonder winstoogmerk) kan zonder de hulp van partners. Partners in kennis bijdrage en in financiële bijdrage. Dank zij deze partnerships kunnen we daglicht kennis op doen en verspreiden. Deze partnerships zijn met architecten, beroepsgroepen, wetenschap, onderwijs, zusterorganisaties, producenten, maar minstens zo belangrijk in de vorm van een belangrijke mediapartner. Verbinden is het keyword, in binnenland en buitenland.
Door kruisverbanden te leggen worden kansen verzilverd en worden dromen werkelijkheid. De tomeloze inzet van een belangeloos en prodeo bestuur en een ring van daglicht ambassadeurs vormt daarbij de absolute ruggegraad. Door dit onuitputtelijke enthousiasme wint het belang van goed gebruik van daglicht in de gebouwde omgeving meer en meer bewustzijn en terrein.

Dutch Daylight Award.

Elke twee jaar organiseert Dutch Daylight de Dutch Daylight Award. Deze in architectenland alom bekende en prestigieuze prijsvraag is bedoeld om van nieuw jong talent tot en met de gevestigde orde architecten en opdrachtgevers uit te dagen hun bijzondere daglicht oplossingen in hun ontwerpen te delen met velen.
De kroon op hun getoonde moed is de erkenning en waardering van een gespecialiseerde vakjury in de vorm van het winnen van deze award. De award wordt breed uit gevierd in de media via onze partner Architectenweb.

COURAGE heeft in 2012 deze award mogen winnen.

Huis zonder Ramen – 1e prijs Dutch Daylight Award 2012.

Een huis zonder ramen…??? Ja, inderdaad een huis zonder ramen, nou ja, bijna zonder ramen.

Onder de naam ‘Licht Budget’ is het bewijs geleverd dat innovatieve oplossingen niet altijd maar veel geld hoeven te kosten. In tegendeel zelfs. Het enige wat het wel degelijk gekost heeft is een juiste dosis moed en doorzettingsvermogen. Zonder een rotsvast geloof in de kwaliteit van daglicht in een huis waarbij door de opgave in de zijmuren bijna geen enkel raam voorstelbaar of gewenst was, is de creatieve oplossing gevonden in daglicht via het dak.  Hiervoor is hemel en aarde bewogen, tot en met een wandel naar de Tweede Kamer in de Den Haag door wethouder Adri Duivesteijn. Kroon op het werk was het veroorzaakte uitstel van wijziging van het bouwbesluit op 1 januari 2012 naar 1 april 2012. Wat was er gewijzigd? De daglicht toepassing. Wauw….dan ben je trots op alles en iedereen die meegeholpen heeft dit te realiseren.

BBC, Nederlandse TV stations, radio, nieuwskranten, vakbladen, rondleidingen, een groep van burgemeesters tot aan een geheel onverwacht en onaangekondigd bezoek van Minister Edith Schippers om nu toch maar zelf eens live te aanschouwen wat dat Apeldoornse architectenbureau met hun klant veroorzaakt hadden….trots op de klant, trots op het gelijkwaardigheidsbeginsel van het Bouwbesluit. Nederlandse bouwregelgeving in optima forma.

Events.

In de ‘inter-bellum’ jaren tussen de tweejaarlijkse Dutch Daylight Awards organiseert Dutch Daylight diverse kennis en ervaringsbijeenkomsten. Lezingen, tentoonstellingen, excursies, stuk voor stuk voor en door professionals en liefhebbers. De Dutch Daylight Classic Tour 2019 op initiatief van een van onze partners Hak4T keek  terug in de tijd in het bezoeken van gerealiseerde daglicht pareltjes. Het meest verbaast ons, als belangenloze stichting, dat grote en klinkende namen in de architectenwereld telkens bereid zijn hun kennis en kunde gepassioneerd delen. Dit initiatief wordt ondertussen door velen opgepakt en gevolgd.
Daglicht is en blijft voor velen van een zuivere ongrijpbare en tot de verbeelding sprekende waarde.

Dutch Daylight Experience.

Merijn Binck, bestuurslid van Dutch Daylight, schreef als afstudeerproject ‘Dutch Daylight Experience’.
Een informatief boekje waarin hij in duidelijke bewoording met heldere illustraties de ontwikkeling van het besef van en het belang van de toepassing van daglicht c.q. zonlicht voor de mens weergeeft.

Dit boekje verklaart wat licht is, waarom het zo belangrijk is, maar boven al bevat dit boekje een hand-out met ontwerp en bewustwordingstools hoe je met daglicht kunt ontwerpen om de gezondheid van de mens als bewoner en gebruiker van de gebouwde omgeving te bevorderen.

Dit boekje is te bestellen via: www.dutchdaylight.nl

Meer weten waarom en door wie? Kijk op Courage.