Vanwege de fusie van de 3 kerkgemeenschappen in Apeldoorn Noord-Oost (Julianakerk, Kruispunt en Bolwerk), zijn we gevraagd een plan te maken voor ‘De Nieuwe Julianakerk’. Enerzijds een opgave over de ruimtelijke functionaliteit, maar belangrijker nog: Hoe wordt dit gebouw een nieuwe Julianakerk?
De crux zat hem voor ons niet in het toevoegen van m2, maar ruimte te maken door gebruik te maken van licht. Binnen het bestaande gebouw hebben we nieuwe doorbraken gemaakt en zolderruimtes tot nieuw leven gebracht.
Beperkte ingrepen met een groots effect. Hiermee hebben we laten zien het gemeentelijk monument respectvol te behandelen. Bijna alle ingrepen hebben plaats gevonden aan de binnenzijde van het gebouw.
Bouwteam en vrijwilligers.
Samen met vele enthousiaste gebruikers, vrijwilligers en uitvoerende partijen hebben wij in een bouwteam onze visie mogen uitwerken tot een ontwerp waarin vrijwel alle wensen vanuit de opdrachtgever zijn verwerkt. Uiteraard met veel aandacht voor het taakstellende budget.
Licht en zicht.
De kerk is van binnen aangepakt, het mooie buitenaanzicht is nauwelijks aangetast. Bij aankomst valt er gelijk iets op. Frisse kleuren, helder, licht….veel licht. Door een grote glaspartij daar waar voorheen de zware deuren zaten. Je kijkt nu van voor tot achter door de kerk heen. Binnen komt het licht van boven, door extra ramen in het dak. De kleuren uit het karakteristieke glas in lood komen terug in het interieur.
Entree.
Door de hoofdentree te verplaatsen van de straatzijde naar de achterzijde, is de beleving door de nieuwe binnenkomst per definitie anders en nieuw.
Het bestaande wijkgebouw staat nu niet meer achterop het terrein, maar bevindt zich aan het entreeplein van de Julianakerk.
(Multi)functionaliteit.
Tijdens de open dagen en de feestelije opening waren er veel enthousiaste reacties te horen; ‘Wow, wat is het mooi geworden.’ De Julianakerk is eigentijds geworden, gedurfd ook, met de dominee tussen de mensen. Waar voorheen de Julianakerk een traditionele indeling had staan nu alle zitplaatsen in de richting van de gele loper waar de dominee staat tijdens de dienst.
Na de dienst kunnen er schuifwanden aan de kant worden geschoven zodat er in dezelfde ruimte koffie en thee kan worden gedronken. Zo is de ruimte voor meerdere functies te gebruiken. De uitstraling is vrolijk, helder, en toegankelijk voor iedereen.
Glaswand.
Door een oude opening in de tussenwand in de Julianakerk in ere te herstellen, heeft een stoffige zolder een complete gedaantewisseling ondergaan. Hier bevindt zich nu de mooiste ruimte van de kerk, waar kinderen tijdens de kindernevendienst ook kunnen meekijken met de dienst. Een technisch hoogstandje van 3 geluidswerende glaselementen.