Locatie.

Inspelend op het woningtekort worden er naast Muiden hele nieuwe woonwijken gerealiseerd. Grenzend aan het IJmeer is het een plek met veel potentie. COURAGE is gevraagd om een wijk met 65 vrijstaande en geschakelde woningen te ontwerpen.

Visie.

Van origine is dit gebied een moeras met veel groen, niet de meest gunstige omstandigheden voor een woonwijk. In ons ontwerp wordt gebruik gemaakt van deze kwaliteiten door het inzetten van steigers, de zogeheten jetties.

Primeur.

Niet alleen is dit voor ons kantoor de grootste opdracht qua vierkante meters maar ook zal dit de eerste woonwijk in Nederland zijn welke volledig is opgemaakt uit stalen woningen.

De Krijgsman.

De locatie van dit project heeft een rijke geschiedenis. Na het aanleggen van de trekvaart tussen Amsterdam en Naarden werd in 1702 een kruitfabriek verplaatst vanuit Amsterdam naar een afgelegen stuk land bij Muiden. Drie eeuwen later werd dit fabrieksterrein van De Krijgsman gesloten, niet alleen door veranderingen van de fabriek maar ook de omgeving.

Moeras.

Sindsdien is de locatie veranderd in een waar moeras. Hierdoor is het een unieke woonomgeving geworden met een aantal specifieke kwaliteiten. Niet alleen is het een uitdaging om in deze bodem een stabiele fundering te realiseren maar dit geldt voor alles wat aangelegd wordt. Voor de straten zijn vele tonnen zand aangebracht voor versteviging maar dit is niet mogelijk in de achtertuinen. Voor de toegang tot en om de woning zijn er in ontwerp steigers meegenomen, aan deze ‘jetties’ kan ook een externe berging gekoppeld worden. Op deze manier kan rond de woningen en steigers de natuur zijn gang blijven gaan en blijft het karakter van het moeras intact.

Water.

Vanwege het naastgelegen IJmeer en het drassige landschap is water een centraal thema in deze wijk. Er worden kanalen aangelegd die zorgen voor een directe verbinding tussen steiger en het meer. Op deze manier is er een mogelijkheid om een boot direct bij de woning aan te meren na een dag op het IJmeer.

Diversiteit.

Binnen de 65 woningen in deze wijk zijn er een aantal types te onderscheiden. Er zijn in totaal zeven verschillende soorten woningen met unieke eigenschappen, op deze manier is geprobeerd een diverse samenstelling in de wijk te bereiken. Binnen deze types kan onderling ook nog verschil gevonden worden, gebaseerd op de kwaliteiten van de kavel. Bijvoorbeeld door de plaatsing van gevelopeningen kan meer privacy of kunnen juist bijzondere zichtlijnen gerealiseerd worden.

Wat zie ik nu weer?

…luchtballonnen…beachparty’s…festivals…OHHH….’Ik zie de gaafste en meest innovatieve wijk van Nederland…wauw…wat gaaf!!!’

Meer enthousiasme en inspiratie? Kijk op Creations.