Archi-signer.

‘Architect by profession, Designer by heart’. Christa zei wel vaker ‘het maakt niet uit waar jij aan ontwerpt, al is het een hoop str…, je maakt er altijd iets gaafs van’. Tja…touché, die zit. Mijn hart ligt in de architectuur, mijn passie ook…en heeeeeul veeeeeeul buiten dat vakgebied ook!!

Vormgeven is creëren, is verwonderen. Van jezelf, voor jezelf, voor een ander.

Familieman.

Hoe mooi het vak van architect ook is (en dat is het zeer zeker), in beginsel is Lars een mensen-mens, een verbinder, een inspirator, een motivator, een familieman. Zijn eigen gezin met Christa, Kaj, Noa en hond Valor, zijn directe familieleden, maar ook zijn mannen en vrouwen op de zaak. Oog voor het grote geheel, maar minstens zo ook voor het kleine, oog voor detail. In zijn vak, maar minstens zo zeer voor zijn team.

Mr. Positivo.

….Mr. Positivo…dat kan zowel positief uitgelegd worden, maar ook wel eens minder positief. Altijd enthousiast, altijd vol passie, altijd ‘aan’…..inspireren en goan’……maar jeutje wat kan dat voor de omgeving ook vermoeiend zijn (ook voor hem zelf trouwens 😁). Zijn drive is onuitputtelijk. Zelf zegt hij dat zijn onzekerheid zijn beste gids is om te komen tot succes. Pas tevreden zijn, als je er ‘jaloers met een glimlach’ op mag zijn.  Of dat voor hem zelf ook altijd zo is? Soms zou hij iets minder van zich zelf mogen vergen. Maar Lars is Lars en ‘aan is aan’. GAAAAAAAAAaaaaaaannnn…

Lars Courage.

Creatief en vol passie, onuitputtelijk, daardoor ietwat chaotisch maar vooral altijd enthousiast. ‘That’s me’.

De man die als klein jongetje al wist wat hij worden wilde, of straaljagerpiloot, of architect. Gezien mijn lengte afmeting paste ik al snel niet in een straaljager en ben ik gelukkig architect geworden. Wat die afmeting betreft kom ik daar later op terug.
Voor mij is architectuur een deel van mezelf, vooral glas en staal, licht en stoer. Nieuwe producten kunnen net zo op mijn belangstelling rekenen, wat kan ermee, hoe kan ik het toepassen…
Niet de traditionele bouw, die naar mijn idee vaak wat stoffig en vastgeroest is, maar innovatief, met andere producten, andere bouwwijzen, op een eerlijke manier. Op zoek naar datgene wat er na komt.

Ik ben op mijn best als het samen kan, samen met de opdrachtgever erachter komen wat hem of haar drijft, waar hij/zij blij van wordt. Zodat ik kan verrassen met een onalledaags ontwerp waarbij de klant zegt; “juist, dat klopt, waarom heb ik dat zelf niet bedacht”.

The creative adult is the child who survived.

De Lamy en de Pencil2.

Je beste computer is nog steeds je fantasie in je bovenkamer. Daar kan niets tegenop. Enkel dat imaginaire beeld in je hoofd moet wel er nog uit en toevertrouwd worden aan een ander medium om jezelf of je klant te overtuigen. Van een schets met een stok in het zand, een schets op papier, een digitale schets op een Ipad tot full Virtual-, Augmented- en Mixed Reality, het is een wijze van communicatie.
In vele takken van design industrie blijf je echter zien dat de schets het eerste middel is om tot nieuw idee of ontwerp tot leven te roepen. Zo ook zeer zeker bij mij persoonlijk. Schetsen en tekenen is mijn lust en leven. Duizenden schetsen verder verveelt het maken van een schets mij nog steeds niet. De fascinatie van het ontstaan van een nieuw idee verveelt nooit. Echt nooit.

Na 25 jaar schetsen met een Lamy Safari vulpen blijkt nu de tijd rijp dat deze een waardige mobiele opvolger gekregen heeft. Jaren lang kon de schets op een device niet kwalitatief tegen de vulpen op. In elk geval niet in de mobiele variant. De Wacom Cintiq 21′ heeft mij meer dan 10 jaar trouwe dienst bewezen, maar dan wel vanuit een vaste plek. En wat wil een ‘wilde geest’, die moet eruit, los, naar buiten, de boer op….verse ideeën snuiven, inspiratie op doen en ter plekke schetsen. Eindelijk kan het. De ontwikkeling van de nieuw Ipad pro, met pencil 2 en goede software ontwikkeling maakt dat ik weer als vrije jongen mij kan en mag bewegen. Heerlijk. Schetsen 2.0 is here to come & to stay. Lamy, lieve Lamy’s (want het waren er velen), dank voor alle jaren trouwe dienst.

De koning is dood, leve de koning.

Essentiele emotie.

In ‘Verlangen Vormgeven’ wordt er geduid wat ik versta onder de zin van ‘essentiele emotie’.
Wat komt bij mij ‘binnen’ en ‘waarom’? Bij mij persoonlijk bestaat deze uit 4 thema’s:

  1. Architectuur = kracht van de eenvoud; daglicht spel; begrijpelijk gemaakt; innovatie.
  2. Interieur en productdesign = pure functionele essentie; verleiding; materiaal innovatie.
  3. Reizen en Daglicht = inspiratie; verwondering; ontmoeten; eindeloos.
  4. Automotive = sensualiteit; stoer; ‘oorgasme’; voelen; puur.

Circle of development.

Gedurende mijn carriere heb ik ontdekt dat er een wederkerigheid in ons vak bestaat. Wat de samenloop van omstandigheden ook is, waar en wanneer het startpungt ook ligt, ergens gedurende de levenscyclus lopen we vast en zoeken we nieuwe uitdagingen. Die nieuwe uitdagingen kunnen in het ‘anders’ liggen, of in het doorontwikkelen van het patroon. Deze volgorde bestaat uit:

van droom naar inspiratie naar talent naar ambacht.

Droom: Vanuit mijn ouderlijk huis werd ik geconfronteerd met de kracht van daglicht. Spelend met de Lego, veel tekenend en modelbouwend ontdekte ik een passie van ‘het maken’. Als ik ooit als architect de kracht van daglicht zou mogen brengen naar mijn klanten. Zo geschiede.

Inspiratie: tijdens mijn studie bleek mijn latente passie en kennis voor daglicht uitgebreid te kunnen worden bij Prof.dr.ir. Mick Eekhout van Octatube en Jan Pesman en Michel Cohen van architectenburo Cepezed in Delft. Daar heb ik het klappen van de zweep geleerd. Ook daar bleek ik iets specials eigen gemaakt te hebben.

Talent: Mijn kijk op de maak industrie, specifiek vanuit een interdisciplinaire denken en ontwerpen, leidde tot niet alledaagse oplossingen die middels opengewerkte exploded view geduid en omgezet konden worden. Dit talent heb ik na het behalen van Europan 2000 omgezet in de oprichting van COURAGE architecten.

Ambacht: Na 10-15 jaar prachtige projecten maken kom je tot de conclusie dat je het spel doorgrondt en dat de uitdagingen langzamerhand dreigen te verdwijnen. De scherpte kan verdwijnen. Dat is het moment dat je scherp moet zijn. De doorbraak kwam voor mij persoonlijk in het besef dat je niet naar het ‘groene gras aan de overkant’ moet kijken, maar je oorspronkelijke droom opnieuw moet uitvinden, waardoor de uitdaging enkel groter wordt door de bagage die je reeds vergaard hebt.

Deze cyclus van ontwikkeling sterkt mij en daagt mij telkens verder uit de grenzen op te zoeken en er overheen te gaan. De reis naar nieuw aan te gaan en op nieuw te ontdekken. Heerlijk!

Zien = begrijpen = maken.

Deze is net zo kort als belangrijk…het echte avontuur =

Als ik iets overzichtelijk kan zien….en kan begrijpen…dan kan ik het ook maken.

Architectuur, interieur, productontwikkeling, custom motoren…..eindeloos.

Van Lichtgewicht, naar zwaargewicht, naar lichtgewicht.

Van een voorliefde voor lichtgewicht geprefabriceerde architectuur, naar een ‘mag het een onsje meer zijn – Bourgondiër’ in een zwaargewicht verpakking, weer terug naar naar een normaal lichtgewicht.
Deze stadia kunnen jullie in onze foto overzichten van mijzelf tegenkomen. Nee, het betreft geen forse tweelingbroer, maar enkel mijzelf in gedaanten van normaal tot 150kg (voorzover ‘lichtgewicht’) tot weer 50kg eraf naar een huidige 100kg.

Op architectuurgebied en hobbygebied geen uitdaging te groot. Van klein tot groot pak ik de uitdagingen met kop en schouders aan en transformeren we ze tot een succes. Op prive gebied lag de uitdaging kennelijk wel lastiger. Onrust leidde tot ‘bourgondisch eetgedrag’ of te wel ‘altijd en nooit bewust’…met alle gevolgen van dien…maar ja…’ik had nergens last van‘….’ja, ja, dat zal’…zelfs niet als mijn dierbaren mij hierop wezen..

Mijn laatste grootste overwinning was dit onder ogen te zien en er iets aan te doen. Echt te doen. Voor degenen die mij een tijdje niet meer gezien hebben, kan het zijn dat je langs mij heen loopt. Geef niet, kan gebeuren, maar ik ben het echt. 50kg lichter, ben ik gezonder en fitter dan ooit. Die spreuk van ‘een gezonde geest in een gezond lichaam, blijkt toch wel degelijk een kern van waarheid te bezitten’…

Mijn motto is nog meer overeenkomstig geworden aan het motto van dat historische Engelse 4×4 merk:

One life, live it’.

Meer weten waarom en door wie? Kijk op Courage.