Van school en zwembad naar wonen.

In de hoogtijdagen van de Koningin Wilhelmina Mulo (anno 1904) en het Sportfondsenbad (anno 1934) bruiste het aan de Kerklaan en de Van Huutstraat. In de loop van de decennia behaalde menig jonge Apeldoorner hier zijn middelbareschooldiploma dan wel zwemdiploma.

Eigen Signatuur.

De historische plek waar straks Meesters van Apeldoorn tot ontwikkeling komt, ligt aan de rand van De Parken en het centrum. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van Nederland. Op deze historische locatie komen 24 woningen verdeeld over drie deelprojecten, elk met een eigen signatuur. Denk aan klassiekmonumentaal, modern met historische accenten en ingetogen hedendaags.

1+1=3.

De twee projectlocaties van de Meesters van Apeldoorn wordt getransformeerd tot drie volumes: Schoollofts, Badwoningen en Stadswoningen. De bestaande voorzijde van de oude school wordt de Schoollofts. De Badwoningen is ontworpen met betonnen frames voor de voorgevel, die verwijzen naar de constructie van het voormalige badhuis. Inschikkend naar het schoolgebouw, krijgen de Stadswoningen een ingetogen rood-bruin mono kleurgebruik.

Authentieke uiterlijk.

Het monumentale pand van de voormalige Koningin Wilhelmina Mulo ligt aan het Oranjepark. Het werd in 1904 in gebruik genomen als Christelijke School voor L. & M.U.L.O. Naast de voormalige school bevindt zich het eveneens monumentale pand van de Sociëteit, de oudste vereniging van Apeldoorn. Voor het ontwerp van de school annex directeurswoning tekende de Apeldoornse architect J.A. Wijn. De school is gebouwd in de zogeheten overgangsstijl met versieringen in de stijl van de sobere art nouveau, maar ook de neorenaissance. In het oog springen de rijkversierde voorgevel en het prachtige gebrandschilderde glas-in-loodvenster, afkomstig van het destijds befaamde glasschildersatelier Pronk en Van Bommel in Haarlem. Bij de transformatie tot stadsvilla’s blijft het authentieke uiterlijk van de school behouden.

Het transformeren van een rijksmonument is voor ons geen dagelijkse kost. Vandaar dat we dit deel van de opgave hebben opgepakt samen met het gespecialiseerde architectenbureau Braaksma & Roos uit Den Haag. Het heeft geresulteerd in vijf stadsvilla’s waarbij moderne ingrepen en historische architectuur hand in hand gaan.

Daglicht.

Drie verschillende woningtypes ontworpen vanuit een gemeenschappelijke visie: ontwerpen van binnen naar buiten, naar het daglicht toe. Met aandacht voor het comfort en de gezondheid van toekomstige bewoners. Tegelijk zijn ze klassiek in materiaalgebruik, met een knipoog naar de het voormalige Mulo-gebouw aan de Kerklaan.

Meer enthousiasme en inspiratie? Kijk op Creations.