Familie.

Het is een woning van 2 fijne mensen die hun ouders bij zich willen huisvesten. De ouders komen op leeftijd en zullen gaan inwonen bij zoon en schoondochter. Binnen de woning moet dus een zelfstandig te gebruiken appartement komen, een ‘kangoeroewoning’ zogezegd.

Maatwerk.

Het is een ontwerp op maat geworden; ieder hun eigen deel, met gemeenschappelijke ruimtes toe te bedelen daar waar de behoefte ontstaat. Oppervlakte en iets meer privacy enerzijds, en meer zicht op de buurt voor de ouders anderzijds.

Staal.

De woning is volledig van staal. Zowel voor de buiten- als de binnenzijde is gekozen voor de industriële uitstraling. De gevels zijn gemaakt van binnendozen, gevuld met minerale wol, welke zijn bekleed met een geprofileerde  staalplaat.

Indeling.

Aan de buitenzijde lijkt er sprake van een enkele woning, binnen echter blijken het twee volwaardig zelfstandige woningen te zijn.  Via een aantal strategische geplaatste schuifdeuren is een extra kamer zowel bij de hoofdwoning alsook bij het ouderappartement te trekken. Handig in het gebruik, evenals ook de interne ‘nooddoorgang’ tussen hoofdwoning en (senioren) appartement.

Constructie.

Dat de woning een staalskelet krijgt, spreekt bij Courage bijna voor zich. De witte profielen zijn in het gehele gebouw in het zicht gelaten waarbij de trap visueel onderdeel is van de hoofddraagconstructie. De staalprofielen liggen en de windverbanden geven het interieur een industriële en stoere look. 

Stapelen.

De verdieping lijkt door de afwijkende kleur op iets wat gestapeld is op het onderliggende blok. De begane grond is met zijn horizontale lijnen, donkere kleur stevig en aards. De witte doos op de verdieping is abstracter en valt bijna weg tegen de lucht. De verticale lijnen die rondom ononderbroken doorlopen en de smalle dakrand versterken dat effect.’

Daglicht.

Er is gekozen om de verdieping uit te voeren met dichte gevels en het daglicht toe te laten treden vanuit het dak. Hiermee ontstaat een zeer bijzonder en aangenaam lichtklimaat en blijft de privacy gewaarborgd. Er wordt niet alleen veel licht naar binnen gehaald, het geeft ook een bijzonder effect in combinatie met het licht-schaduweffect door en met de stalen elementen.

Details.

Bij de detaillering is niets aan het toeval overgelaten, alle zichtdelen zijn esthetisch met zorg ontworpen.

Over elke profielkeuze, kopplaat en boutverbinding is nagedacht, waardoor complexe verbindingen in de uiteindelijke realisatie ogenschijnlijk eenvoudig zijn.

Zichtlijn.

Vanuit de tweede woonlaag is het mogelijk om ‘over’ de woning van de ouders te kijken. In deze zijgevel is gekozen voor een bloemkozijn welke gericht is op de straat die eindigt bij deze woning. Het verdiepte kozijn kan gebruikt worden om een boek te lezen of simpelweg te gebruiken als een etalage.

Resultaat.

Het ontwerp is in samenspraak gemaakt tussen architect en de bewoners. Comfort, sfeer, openheid en privacy zijn volledig in evenwicht. Het gebruik van staal blijkt voor de beide generaties een uitermate geschikt materiaal; industrieel zonder de ‘eigen’ manier van leven te willen overrulen.

Meer enthousiasme en inspiratie? Kijk op Creations.