Bijzondere woning.

COURAGE ontwerpt altijd van binnen naar buiten. Licht en zicht is daarbij altijd drijfveer en uitgangspunt. Bij deze bijzondere woning wordt er op maaiveld gewoond, waarbij er vanuit elke plek in de leefruimten direct contact met buiten gewenst en genoten kan worden.

MET en IN de locatie.

Door te zoeken naar de beste daglichtplek werd er een nieuwe locatie gevonden, dieper op de kavel, tegen de bosrand, op de plek waar enige bomen nog stonden. Ze zouden gaan leven in en met de natuur om zich heen, maar vooral in het licht.

Direct contact.

Het ontwerp kenmerkt zich door een heldere structuur van twee volledig glazen langsgevels van aan iedere zijde 3 ruiten van 6m x 3,2m. 18m glas aan weerzijde. Door 4 ruiten, 2 aan weerzijde, weg te laten zakken, dan woon je echt buiten.

Daglicht.

‘…Bouw mij, ons, een nieuw huis op dezelfde plek waar ik nu woon. Staal, zwart, veel aandacht voor daglicht…en vooral een kraanbaan in de woonkamer…’ Samen met haar partner ontstond de vraag deze plek om te toveren tot een nieuwe idyllische plek, maar waarbij de nadruk zou komen te liggen op wonen MET en IN de locatie, i.p.v. naast de locatie. Het huis zou open moeten zijn waarbij daglicht een belangrijk aandachtspunt zou zijn. Hoge bomen omzoomden immers de locatie van het bestaande huisje en de tuin en maakten het donker en somber. Dat wilden ze perse niet meer. De nieuwe woning zou een bijzondere daglichtwoning moeten worden. Een uitdagende opgave.

Svart Lys.

Svart lys is de Noorse vertaling van ‘zwart licht’.

Een leefruimte als een pergola, een overdekte leefruimte buiten. Om hier kracht bij te zetten zouden de gevels volledig open moeten kunnen. Het ontwerp ontstond door de leefruimten in lengte achter elkaar te positioneren. Entree, ondersteunende functies, een open keuken, een open woon en leefruimte, om af te sluiten met een introvert deel. Primair lag de focus op buiten met veel glas. Veel glas vergt aandacht. Aandacht ter voorkoming van oververhitting, aandacht op zicht naar buiten in een dag en nacht situatie. De verrassing is de opbouw zwart van binnen, zwart van buiten en dan toch een maximale daglicht ervaring midden in een bos. Donker dus.

Less is more.

De natuur zou om aandacht vragen, de woning zou daarbij ondersteunend, dienend en ondergeschikt zijn. Leven in en met de natuur. Een verdieping ZONDER ramen, geen uitzicht door de gevels naar buiten? ‘Maar waarom dan, hoe dan? Zo’n mooie plek en dan geen ramen, geen uitzicht?’  Daglicht, of nog meer bijzonder nachtlicht bij volle maan, via het dak is 4 x zo lichtintenstief als door een raam in de gevel. Kun je je voorstellen dat als we de slaapkamer voorzien van een groot daklicht de wens behartigd wordt om de sterren te kunnen zien.

Kraanbaan.

Waarom zou je in hemels naam een kraanbaan willen. ‘Nou dat is heel simpel’ zeiden de opdrachtgevers, ‘dan kunnen we van alles de woning in heisen’. De verbazing werd er voor als architecten niet minder om. Een groot luik in de vloer als spullen naar de betonnen kelder te tillen, maar ook om een hert in de woonkamer te plaatsen, de loodzware houten tafel in de woonkamer te kunnen tillen en verplaatsen, om een gebruikte skicabine in de woonkamer te kunnen plaatsen, maar ook om een te restaureren Porsche 944 chassis in de woonkamer te hangen om er lekker aan te klussen….logisch toch…?

Meer enthousiasme en inspiratie? Kijk op Creations.